Vad är en snowskate?

En snowskate är ett åkredskap som skapats för att åkas på snö. Snowskaten består av någon form av bräda och kan enklast beskrivas som skateboarding på snö.

Den mest väsentliga skillnaden från en snowboard är att fötterna är fria, de spänns inte fast i brädan. Detta förstärker känslan av att surfa på snön samt ger åkaren möjligheten att göra skateboardtrick som inte är möjliga på en snowboard.

Det finns flera olika varianter av snowskates, låt oss presentera de mest förekommande här nedan.


Double deck

Double deck overDouble deck underIMG_2292

En double deck snowskate (även kallad bi-level snowskate) består av en skateboardbräda som sitter fast med två truckar i en skida med stålkanter. Double deck snowskates används främst i liftanläggningar och lokala backar.

Klicka här för att se åkning med double deck snowskates.


Powderskate

 IMG_5497-1024x572pp3powdergun

En powderskate är en double deck snowskate som är specifikt gjord för att klara av djupare snö med hjälp av en längre skida med bredare nos. En powderskate klarar även av att åka i pistad backe men fungerar bäst i pudersnö.

Klicka här för att se åkning med powderskates.


Single deck

1-stance-top6544987_orig

En single deck snowskate består av endast en bräda som man både står på och som glider på snön. Dessa används främst på gator eller i parker i likhet med en vanlig skateboard. De fungerar även bra i lite djupare snö men eftersom att de inte har några stålkanter lämpar de sig inte så bra för liftanläggningar.

Klicka här för att se åkning med single deck snowskates.


Powsurf

GripAndScraperSpecialtyShapes_topBottomFlat

En powsurf är som en längre och bredare single deck snowskate som liknar en surfbräda eller en snowboard utan bindningar. En powsurf används enbart för att åka med i djupsnö.

Klicka här för att se åkning med powsurfs.


Single deck / Double deck Hybrid

parker_102cmSlopedeck copy

Det finns snowskates som är en blandning av en single deck och en double deck snowskate. Dessa brädor har ofta åkegenskaper som en single deck, double deck och powsurf kombinerat.

Klicka här för att se åkning med en Single deck / Double deck hybrid.


4×4 snowskate

fuse-snowskate-4x4-gul-komplett93802-02a3d22efe8b494794a219dd0e732e6b

En 4×4 snowskate ser precis ut som en vanlig skateboard men istället för fyra hjul under brädan så finns det fyra små skidor. 4×4 snowskates används mest på gator och parker och har svårt att ta sig fram i djup snö.

Klicka här för att se åkning med 4×4 snowskates.


Grip

På ovansidan av alla typer av snowskates sitter oftast ett speciellt material som kallas grip. ”Grippen” är till för att fötterna ska få bättre fäste i brädan så att man enklare kan styra och kontrollera den. Grippen gör det också enklare att göra trick på snowskaten. De vanligaste typerna av grip är ”foam” och ”dubbgrip” som t ex. Xtremegrip.

eva-foam-blackxtremegripny


Fångrem

Alla typer av snowskates som man åker med i liftsystem och större backar har en fångrem som används för att brädan inte ska okontrollerat glida ifrån en. Fångremmen sitter oftast fast mellan åkarens midja och snowskatens ände. En rätt avvägd fångrem hindrar inte åkaren från att göra shuvits, flippar och kombinationer av dessa.

photo-713813Fångrem


Skor

Eftersom snowskates inte har några bindningar kan man välja fritt vilka skor man vill använda. Ett riktmärke är att de ska skydda fötterna mot kyla och fukt och helst ha en platt sula så att de greppar bra mot brädan. Vintermodeller av skateskor med t ex fodring är ett alternativ då de erbjuder stor rörlighet i fotlederna för den som vill utföra trick. För mer stabilitet och åkning i djupsnö rekommenderas kängor.

81DOgReoEgL._UX695_  Kängany2

Annons
%d bloggare gillar detta: