Säkerhet i Liftanläggning

När man åker snowskate i en liftanläggning i Sverige gäller samma åk- och liftregler som för alla andra utförsåkare på svenska skidorter. Det finns dock några ytterligare säkerhetsaspekter och förehavanden som är bra att känna till som snowskateåkare för att undvika olyckor.

Hur fångremmen fungerar

När man åker snowskate i en liftanläggning måste man ha en professionell fångrem, även kallad leash. Fångremmen hindrar snowskaten från att okontrollerat glida ifrån åkaren och störta ner i backen. Detta går till på så sätt att fångremmen sitter fast i både snowskaten och åkaren. Fångremmen måste fästas i åkaren på ett ordentligt sätt, t ex i ett skärp. Fäst aldrig fångremmen i en skärpögla på byxorna, den kommer med stor sannolikhet gå av vid upprepade fall.

Fångremmen ska sättas fast i åkare och snowskate så fort man har gjort inträde på anläggningens liftområde och den ska hållas fastspänd under hela vistelsen ute i backarna fram till att man beger sig ifrån anläggningens liftområde.

photo-713813Fångrem

Hur man åker släplift med snowskate

När man ska åka släplift med snowskate tar man sig fram till liften på precis samma vis som man gör med en snowboard. Ena foten på brädan och den andra knuffar på. Fångremmen ska vara fastspänd i snowskate och åkare innan hen beger sig mot liften. Framme vid liften tar man emot knappen/ankaret och placerar den mellan benen samtidigt som båda fötterna placeras på brädan. Liften börjar dra och man börjar åka upp för backen. Vid avstigning släpper man liften och åker åt sidan, antingen direkt ner i backen eller så stannar man vid sidan av avstigningsområdet.

Hur man åker sittlift med snowskate

När man ska åka sittlift med snowskate knuffar man fram sig själv till spärrarna innan påstigningsområdet. Fångremmen ska vara fastspänd i snowskate och åkare innan hen beger sig mot liften. Framme vid spärrarna plockar man upp snowskaten och bär den sedan när man går fram till påstigningsområdet. När sittliften kommer så sätter man sig ner, drar ner bygeln och håller snowskaten i båda händerna innanför bygeln under hela färden. Vid avstigning, efter det att man har lyft upp bygeln och anlänt till avstigningsområdet, lägger man ner snowskaten på snön samtidigt som man ställer sig på den och åker ifrån sittliften. Antingen direkt ner i backen eller så stannar man vid sidan av avstigningsområdet.

Annons
%d bloggare gillar detta: